Devolay drobiowy z serem pleśniowym

Print Friendly

Człowiek całe życie się uczy… robiłam do tej pory te rolady jako rolady drobiowe z serem – a dziś dowiedziałam się, że to devolay 😀 No wstyd się przyznać 🙂 Nie zmienia to faktu, że bardzo lubię ten sposób przyrządzania piersi z kurczaka. Pozostaje ona soczysta, dzięki nadzieniu aromatyczna a dzięki panierce chrupiąca.

Składniki:

2 piersi z kurczaka,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
bułka tarta,
suszona pietruszka,
sól, pieprz,
ser żółty,
ser pleśniowy,
oliwa do smażenia.

Wykonanie:

Piersi rozbić tłuczkiem cienko i podzielić na pół. Posolić, popieprzyć. Do miseczki dodać masło, rozgnieciony czosnek, pietruszkę i wymieszać (również można dodać sól). Rozbite piersi posmarować mieszanką maślaną. Na środek położyć plasterek sera żółtego i plasterek pleśniowego. Zawinąć (można ruloniki „spiąć” wykałaczką). Obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej, powtórzyć i smażyć na rozgrzanej oliwie.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarze 3

  1. evita0007 27 września 2011 at 22:01 Reply

    Jaki chrupiący i smaczny mmmm 🙂

  2. Domi z kuchni 28 września 2011 at 11:59 Reply

    Moja kochana prababcia zawsze mawiała, że „człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera”, więc się nie przejmuj 😉
    Wspaniałe Ci wyszły te devolay’e, apetyczne i pewnie z chrupiącą panierką, ale w wydaniu z serem pleśniowym musze koniecznie spróbowac 🙂

    • Famke 28 września 2011 at 12:08 Reply

      🙂 no i wygląda na to, że prababcia miała rację. A ser pleśniowy polecam jak najbardziej! Następnym razem spróbuję też z serem wędzonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.