Babeczki bananowe z orzechami

Print Friendly

Mini muffinki – drobiazgi na jeden kęs. Banan i orzechy – przepyszne połączenie.
źródło

Składniki:

15 dag mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 dag masła lub margaryny,
17,5 dag cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
3 średniej wielkości banany (rozgniecione na miazgę),
5 dag posiekanych orzechów (włoskich, pekan lub laskowych do wyboru),
75 ml mleka.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C. Mąkę przesiać do salaterki. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Mikserem utrzeć masło z cukrem na jasny krem. Wbić jajko, dodać esencję waniliową i dalej ucierać. Dodać rozgniecione banany i utrzeć z masą na gładkie ciasto. Dodać posiekane orzechy. Mikserem na niewielkich obrotach ucierać masę, dosypując powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto nałożyć do foremek. Piec 20-25 minut. Włożony do ciasta drewniany patyczek powinien wyjść suchy. Wyjąć z piekarnika o zostawić w foremkach do ostygnięcia na około 10 minut. Następnie wyjąć z foremek i poczekać 20 minut.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarze 4

  1. shaday 24 września 2011 at 15:22 Reply

    O, chcę takiego muffinka. 🙂 Wglądają uroczo, a na pewno smakują wspaniale.

  2. asieja 25 września 2011 at 17:47 Reply

    to ja po proszę kilka babeczek na kilka kęsów:-)

  3. aga 26 września 2011 at 20:32 Reply

    sliczne malenstwa:)

  4. Panna Malwinna 28 września 2011 at 09:17 Reply

    Śliczne te babeczki;) Idealne do porannej kawki;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.