Digestive – herbatniki maślane z mąki razowej

Print Friendly

To pierwszy z dwóch przepisów na te znane ciasteczka, który mam do wypróbowania. Z moimi modyfikacjami.

źródło

Składniki:

1 1/3 szklanki mąki razowej,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki płatków owsianych (można lekko zmielić),
1/3 kostki masła,
1 szklanka cukru (dałam 1/2 szklanki cukru trzcinowego),
1/3 szklanki mleka.

Wykonanie:

Przesiać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Wsypać płatki owsiane. Dodać masło i rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominało bułkę tartą. Dodać cukier i tyle mleka, by powstało miękkie ciasto. Wyłożyć je na blat posypany mąką i wyrabiać ciasto do momentu, kiedy będzie gładkie. Ugnieśc kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Nasmarować blachę. Rozwałkować ciasto do grubości 6 mm. Wykroić foremką krążki o średnicy 4 cm. Układać ciasteczka na blasze, w odstępach 3 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 15-20 minut, aż ciasteczka przyrumienią się lekko. Przełożyć na metalową kratkę by ostygły.

(Visited 1 049 times, 1 visits today)
Digestive – herbatniki maślane z mąki razowej
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Komentarze: 5

  1. asieja 21 września 2011 at 20:36 Reply

    owsiane do chrupania są najpyszniejsze.

  2. co by tu zjeść 21 września 2011 at 20:56 Reply

    Śliczne Ci wyszły takie równiutkie:) Zapisuję będę piekła :)

  3. Jadłonomia 21 września 2011 at 21:49 Reply

    ale proste! i wszystkie składniki mam w domu :)

  4. Martyna 25 lipca 2012 at 20:31 Reply

    Witan,czy można użyć mąki przeznaczonej do pieczenia chleba? bo nie zauwayżyłam i kupiłam taką a teraz nie mam co z nią zrobić.Lub może masz pomysł na wykorzystanie jej? oczywiście poza chlebem,bo za to nie bede sie brała ;p

    • Famke 11 listopada 2012 at 20:36 Reply

      można spróbować, ale to już na pewno nie będą razowce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.