Magdalenki miodowo-cytrynowe

Print Friendly

W sam raz na nadchodzącą jesień :-) To już kolejne magdalenki, które zrobiłam. Robiłam do tej pory klasyczne magdalenki, kokosowo-migdałowe, jabłkowo-cynamonowe z imbirem.

W tych magdalenkach mocno wyczuwalny jest za równo miód jak i cytryna. Jak dla mnie są mocno słodkie, więc następnym razem zmniejszę ilość cukru, albo wręcz z niego zrezygnuję.

Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata”.

Składniki:

1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/8 łyżeczki soli,
2 duże jajka,
1/2 szklanki miodu,
1/4 szklanki cukru (następnym razem chyba zrezygnuję),
skórka otarta z 1 cytryny (umytej i sparzonej),
1 łyżka świeżego soku z cytryny,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
1/3 kostki roztopionego masła,
1/3 szklanki cukru pudru (ja zrezygnowałam).

Wykonanie:

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. Utrzeć mikserem kogel-mogel z jajek, miodu i cukru. Dodać suche składniki, skórkę i sok z cytryny, esencję waniliową i masło. Delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut, wyjąć i zostawić w temperaturze pokojowej 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Nasmarować formę do pieczenia magdalenek. Przełożyć ciasto do form. Piec około 10-12 minut, aż ciasteczka się przyrumienią i staną sprężyste. Zostawić w formach 15 minut, aż ostygną. Przełozyc na metalową kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

(Visited 242 times, 1 visits today)
Magdalenki miodowo-cytrynowe
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Komentarze: 7

  1. aga 19 września 2011 at 16:54 Reply

    sliczne sa:)

  2. kuchareczka 19 września 2011 at 17:02 Reply

    Jakie przesliczne. I ten rozmaziany miód na spodku, świetny!

  3. Famke 19 września 2011 at 18:32 Reply

    :-) dziękuję

  4. karmel-itka 20 września 2011 at 08:31 Reply

    uwielbiam te rozkoszne magdalenki!
    ale nie mam foremki.
    e tam, ja się tak nie bawię xd

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

  5. gość 20 września 2011 at 15:05 Reply

    to jest przepis na ile sztuk?

  6. Famke 20 września 2011 at 15:33 Reply

    to przepis na 12 sztuk

  7. gość 21 września 2011 at 09:58 Reply

    :-)
    pytam, bo zamierzam kupic foremki i zastanawiam sie ile sztuk potrzebuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.