Dieta proteinowa – Tarta (zapiekanka) z grzybami i tofu

Print Friendly

Przepis pochodzi z książki „Metoda doktora Dukana”

Sądzę, że w przepisie można wykorzystać dozwolone w II fazie warzywa wedle uznania. Podaję wersję podstawową.

*przepis przeniesiony ze starego bloga

Składniki:

600 g grzybów (mogą być wymieszane pieczarki, boczniaki, kurki),
natka pietruszki,
400 g tofu,
2 garści startego ementalera o zawartości maksymalnie 5% tłuszczu (ja nie znalazłam takiego więc zrezygnowałam),
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
8 pomidorków koktajlowych (u mnie więcej),
4 jajka,
sól, pieprz (ja dałam jeszcze inne przyprawy wedle uznania)

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 240 st C

Grzyby opłukać, osuszyć i podsiekać na cienkie paseczki. Delikatnie podsmażyć na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

W misce wymieszać tofu, jajka, ementaler i gałkę muszkatołową. Do masy jajecznej dodać podsmażone grzyby i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

Wlać ciasto do formy na tartę lub żaroodpornego naczynia. Ułożyć na wierzchu pomidorki, zanurzając je do połowy w ciescie. Wierzch posypać pietruszką.

Piec tartę 40 minut. Sprawdzic czy jest gotowa. Jesli nie, piec jeszcze chwilkę.

Tartę można podawać z sałatą.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarze 3

  1. judik1119 16 września 2011 at 11:07 Reply

    Fajna zapiekanka:) Bardzo podobają mi się te małe pomidorki na wierzchu:)

  2. fitness-food.pl 16 września 2011 at 12:58 Reply

    Świetny dietetyczny przepis na Tarte, spróbuję na pewno!

  3. DIANA 29 września 2011 at 18:50 Reply

    Znana prawda jest, ze dluzsze siedzenie przed monitorem prowadzi do silnych boli oczu i glowy. Staje sie rowniez bardziej spiaca i zmeczona kolejnego dnia.. Jednak nieraz trafia sie na takie fajne artykuly i ponownie wciagnieta jestem na dlugie godziny. Dziekuje autorowi za moje dolegliwosci 😉 Oby tylko takie byly przyczyny chorob. Do zobaczenie/przeczytania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.