Zupa dyniowa

Print Friendly

W sklepie obok mnie pojawiły się wieelkie dynie. Kupiłam i skorzystałam z przepisu z książki „U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt”.
Zupa dla dzieci po 10-11 miesiącu.

Składniki:

ćwierć dużej lub pół średniej dyni,
2 średnie marchwie,
2 łyżki masła z lodówki,
świeży imbir,
cynamon (wariant dla rodziców),
1 płaska łyżeczka soli,
1 l wywaru z mięsa indyka lub kurczaka na wodzie źródlanej.

Wykonanie:

Do gotującego się wywaru, przygotowanego na mięsie bez kości, wrzucić pokrojoną w kostkę marchew i dynię. Gdy będą miękkie, dodajemy sól, masło i dwie duże szczypty świeżo startego imbiru. Wszystko miskujemy. Odlewamy porcję dla dziecka. Resztę zupy doprawiamy pozostałym imbirem i cynamonem oraz, wedle uznania, solą i pieprzem.

W zupce dla dziecka imbir ma być wyczuwalny. Danie dla dorosłych powinno być bardziej aromatyczne i dość ostre.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

komentarzy 6

  1. kikimora 1 września 2011 at 20:46 Reply

    Pięknie wygląda ta zupka. Ładne miseczki 🙂

  2. Ela 2 września 2011 at 09:40 Reply

    Moje dzieci także uwielbiają zupę z dyni 🙂

    I przepraszam, że piszę akurat tutaj, ale nie mogę znaleźć kontaktu do Ciebie – chodzi mi o przenosiny bloga na własny serwer. Na jakim serwerze masz obecny blog? Widzę, że ma translator na wiele języków, bardzo mnie to interesuje…

  3. Maggie 2 września 2011 at 09:43 Reply

    Dynia = jesien 🙂 Wspaniala, rozgrzewajaca zupka na coraz chlodniejsze wieczory.

  4. kuchareczka 2 września 2011 at 22:34 Reply

    Ale ma niesamowity kolor! 🙂

  5. admin 2 września 2011 at 22:38 Reply

    Ela napisz do mnie na vanillacafe@op.pl

  6. Mila 5 września 2011 at 14:38 Reply

    Tylko po co to ohydne mięcho. Ja robię z madras curry i prażonymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.